Relaties en netwerken
Bij een expeditie of de voorbereiding ervan, een congres of een expositie, staat Jean Linden vaak in contact met de wetenschappelijke, politieke en economische kringen van heel Europa. Helaas, zijn de documenten die deze geprivilegieerde relaties staven niet toegankelijk voor het publiek, of ze ontbreken simpelweg. Waarschijnlijk hebben heel wat personen met wie Jean Linden contacten heeft onderhouden, in hun archieven correspondentie, facturen of andere officiële documenten bewaard, die nuttige informatie bevatten om deze relaties beter na te kunnen trekken.
Temidden van de vele vragen die onbeantwoord bleven, noemen we:- Benjamin Mary, Belgische diplomaat en (amateur) aquarellist geplaatst in Rio de Janeiro ten tijde van de eerste expeditie.
In Mexico, de familie Sartorius, eigenaar van de hacienda El Mirador, of zijn gasten in Teapa, waar Linden werd ontvangen door de ex-gouverneur van de staat Tabasco.
- Carl Theodor Hartweg, Duitse botanicus en ontdekkingsreiziger, die Linden onverwacht tegenkomt in Mexico en Colombia.
- De Baron Alexander von Humboldt, die Linden ontmoet in Parijs en hem instructies geeft betreffende zijn derde expeditie. Wat kunnen we nog te weten komen over deze ontmoeting?
Ferdiand Bellermann, Duitse schilder belast met het documenteren van Nieuw-Grenada, die Linden ontmoet in Puerto Cabello in Venezuela.
- De familie Vollmer, die vandaag de dag nog een belangrijke rol speelt in de economie van Venezuela, en die de ontdekkingsreiziger in hun hacienda El Palmar hebben ontvangen tijdens zijn derde reis.
- Het domein El Tocuyo in Venezuela, en de manier waarop hij er eigenaar van geworden is.
- De professor Edouard von Regel, staatsadviseur in Rusland, directeur van de Botanische Tuin van Sint-Petersburg, met wie Linden uitgebreid gecorrespondeerd heeft (niet gelokaliseerd).
- Heinrich Reichenbach fils, eminent botanicus uit Wenen met wie Linden samenwerkt voor zijn publicaties en zijn verschillende congressen.
- Professor Planchon, uit Montpellier, met wie Linden wetenschappelijke contacten onderhoudt die veel verder strekken dan zijn expedities.
De Markies della Valle di Casanova, die enige tijd land in Pallanza (Italië) beschikbaar stelde voor Jean Lindens kassen.
- José Triana, Colombiaanse botanicus, expeditiecompagnon van Louis-Joseph Schlim
Tenslotte, hoe kunnen we ontbrekende delen vinden van Nicolas Funcks vehalen? Bestaan ze nog? Wat is er gebeurd met de tekeningen van planten en dieren? Moet er in Brussel, Luxemburg of in Keulen gezocht worden?
De officiële archieven zouden nog heel wat opheldering kunnen geven omtrent de eerste expeditie naar Brazilië of de wat "meer diplomatieke" missie in Mexico. Een aantal andere zaken blijven ook onduidelijk. Zoals de keuze van de universiteit die Linden bezocht, de aanstelling als wetenschappelijk directeur van het Leopold Park, of zijn betrokkenheid bij de Société linnéenne et de Flore of tentoonstellingen in de Cercle artistique et littéraire. Verder hebben we nog steeds geen uitleg voor de mysterieuze verdwijning van de portretten van Jean Linden en zijn vrouw, geschilderd door zijn zoon Gaston en geschonken aan de Nationale Plantentuin van België.