Drie expedities aan het begin van een leven...

Jean Linden stapt de geschiedenis in als hij nog geen achttien jaar is. Als een van de eerste studenten aan de Vrije Universiteit Brussel in 1834, geeft hij zich op als vrijwilliger voor een expeditie naar Brazilië met als doel planten en dieren in te zamelen. Dit doet hij met Nicolas Funck en Auguste Ghiesbreght, twee iets oudere kameraden.

De verkenningsmissies, waarvan de economische impulsen het initiatiefnemende land verrijkten, werden een terugkerend middel om de import/export van de westerse landen te stimuleren. Zij vormden een sterke drijfveer voor de ontwikkeling van de natuur-en sociale wetenschappen, de landaardrijkskunde, en de antropologie van de eerste samenlevingen. De drie expedities die Jean Linden in Latijns-Amerika zal leiden zullen onder de auspiciën van de Belgische regering uitgevoerd worden.

In december 1835, onderneemt het trio de expeditie naar de binnenlanden van Brazilië, van Rio de Janeiro tot aan de wouden van de Mato Grosso en Minas Gerais. De reis zal ongeveer twee jaar duren. In maart 1837, komen de drie mannen triomfantelijk terug in Brussel maar al snel, worden ze uitgenodigd een tweede expeditie voor te bereiden in Centraal-Amerika.

In september zijn ze op weg naar Cuba, na de helft van het Mexicaans territorium te hebben onderzocht van Veracruz tot aan de punt van de Yucatan. Ze dragen bij aan belangrijke botanische en geologische ontdekkingen. Vergezeld door Henri Galeotti, zijn zij de eerste om de pico Orizaba te beklimmen, het hoogste punt van Mexico (5.754 meter).

Terug in België, kost het Linden zes maanden om een derde expeditie voor te bereiden. Hij moet met minder overheidssubsidie de nodige (bestaans)middelen bij elkaar krijgen voor verschillende jaren expeditie en het regelmatig zenden van kisten met inzamelmateriaal. In september 1841, vertrekt hij naar Venezuela met Louis-Joseph Schlim, zijn halfbroer.

Het is zonder twijfel tijdens deze derde expeditie dat Jean Linden zijn roeping vindt als plantenkweker. Van nu af gaat hij zich nog meer concentreren op orchideeën. En dat doet hij met passie. Opnieuw geen gebrek aan epische gebeurtenissen bij dit exotische avontuur. Het verhaal over de ontdekking van de Uropedium lindenii is, op een bepaalde manier, een mijlpaal op het pad van de orchidofiel.